מה זה מז"ח?
מז"ח (בשם המלא: מונע זרימה חוזרת בעל אזור לחץ מופחת) מורכב משני אל חוזרים קפיציים בלתי תלויים, כשביניהם ממוקם שסתום פריקה אוטומטי. מז"ח מתוכנן לספק הגנה מרבית והתאמה כנגד זרימה מזרם של מים, הנגרמת על ידי לחץ נגדי או תת לחץ במערכות בהן יש חשש לעצירה של חומרים שאינם ראויים לשתייה.
זיהום מערכות מי שתייה עלול להיגרם ממספר מקורות כמו:
- מערכת כיבוי אש.
- מערכת דישון והדברה.
- מערכת ביוב.
- מערכת אוסמוזה הפוכה.
- מרככים.
- מערכת סניטרים.
- מגדלי קירור.
- מערכת מיזוג.
- תהליכי שטיפה / מדיח כלים / מכונות שטיפה.
- בריכות שחייה.
——————————————————-
אופן פעילות המז"ח
מונע זרימה חוזרת בעל אזור לחץ מופחת – איך הוא עובד?
זרימה רגילה
א. האל חוזר הראשון מפחית את לחץ המים העוברים דרכו בכ-4 מ"ע.
ב. האל חוזר השני (בעל התנגדות קפיץ קלה הרבה יותר מהראשון) נותן למז"ח את תכונות האל חוזר הכפול. הוא פועל למניעת ניקוז מיותר של זרם המים החוזרים במקרה ומתקיימת זרימה חוזרת.
ג. שסתום הפריקה פתוח בלחץ הקפיץ (NORMALY OPEN) כתוצאה מהפרשי הלחצים המופעלים על הדיאפרגמה. כאשר זורמים מים בלחץ כניסה של 50 מטר עומד בכיוון נורמלי דרך המז"ח, לחץ הכניסה מועבר דרך חלל מעבר אל דיפרגמת שסתום הפריקה. הלחץ בחלל בין שני האל חוזרים הופחת לכ-45 מ"ע. הפרש לחצים זה של כ-5 מ"ע גורם לשסתום הפריקה להישאר סגור בשעת זרימה רגילה.
לחץ עומד (סטאטי)
כאשר אין זרימה ולחץ אספקת המים הוא 50 מ"ע, נותר מצב יציב (סטאטי). לחץ המים המעלה לפני האל חוזר הראשון יהיה 50 מ"ע, הלחץ באזור בין שני האל חוזרים יהיה כ-45 מ"ע. בהפרש לחצים זה של כ-4–5 מ"ע, שסתום הפריקה יישאר סגור.
אם מסיבה כלשהי במצב סטאטי, נוזל האל חוזר הראשון, המים באזור המבוא, בעל הלחץ הגבוה, יחדרו לאזור הביניים בעל הלחץ הנמוך יותר, והפרש הלחצים יצטמצם ויגרום לפתיחת שסתום הפריקה. פתיחת שסתום הפריקה תיתן אבחנה ויזואלית של הבעיה.
לחץ חוזר
תנאי לחץ חוזר מתקיימים כאשר הלחץ במורד המז"ח עולה על לחץ במעלה השסתום. נניח שהלחץ אחרי המז"ח עולה ל-55 מ"ע בזמן שלחץ הכניסה נשאר 50 מ"ע.
א. אם האל חוזר השני תקין, לא יחדרו מים מאזור הלחץ הגבוה שבמורד לאזור ביניים שבין שני האל חוזרים, הלחץ שבאזור זה יישאר 45 מ"ע ושסתום הפריקה יישאר סגור כיוון שנשמר הפרש הלחצים בין הלחץ במבוא ללחץ באזור הביניים.
ב. אם שסתום האל חוזר השני לא אוטם, המים מאזור הלחץ הגבוה אחר המז"ח יחדרו לאזור הביניים ויעלו את הלחץ באזור הביניים. כאשר הלחץ יגיע לכ-48 מ"ע (עדיין נמוך בכ-2 מ"ע מלחץ הכניסה) יפתח שסתום הפריקה וישחרר את הזרימה החוזרת לאטמוספרה, תוך שמירת לחץ נמוך בכ-2 מ"ע מלחץ הכניסה. שסתום הפריקה יישאר פתוח וישחרר את הנוזלים לאטמוספרה כל עוד מתקיימים תנאי הזרימה החוזרת והאל חוזר השני לא אטם באופן מוחלט.
גישות (יניקה) חוזר (BACKSIPHUNAGE)
כאשר לחץ האטמוספרה יורד, יורד גם הלחץ על הדיאפרגמה בשסתום הפריקה. כשנפילת הלחץ מגיעה לכ-3 מ"ע, שסתום הפריקה יתחיל להיפתח. זה נגרם על ידי לחץ הקפיץ השואף לפתוח את השסתום ומתוכנן להילחץ בהפרש לחץ של 5 מ"ע. שסתום הפריקה דרוך הקפיץ מתוכנן להמעיט פתיחה וסגירה סירוגית ויצירת מצב של "נזילה" עם תנודות זעירות ונורמליות בלחץ הכניסה. כשלחץ הכניסה ממשיך לרדת, שסתום הפריקה ימשיך לשחרר את הנוזל וישמור על הפרש לחץ של כ-2 מ"ע בין לחץ הכניסה ללחץ אזור הביניים. נוצר מצב של פריקה מתמשכת וגלויה לעין.
א. אם לחץ הכניסה יורד עד לחץ אטמוספרי או פחות, שסתום הפריקה יפתח במלואו ויצור כיס אוויר באזור הביניים בקוטר הגדול מקוטר הכניסות (האל חוזרים).
ב. אם שסתום האל חוזר הראשון לא אוטם, יפתח שסתום הפריקה ויכנס אוויר שישבור את הוואקום.